Guide til ulike typer papir og kartong

Når du skal kjøpe papir eller kartong til hobbykvelden, juleverkstedet, borddekorasjonene eller bryllupsinvitasjonene, oppdager du raskt at det finnes et hav av ulike typer å velge mellom. Det er ikke alltid så enkelt for en hobbykunstner å vite om du trenger enkle A4-ark, tykke ark, store ark eller ruglete ark. Når du i tillegg kan velge mellom farget papir, mønsterpapir, silkepapir, kreppapir og kartong i ulike tykkelser og farger er det fort gjort å bli overveldet av alle alternativene du finner i hyllene til hobbybutikkene og nettbutikkene. I utgangspunktet kan du akkurat bruke hva du vil. Likevel er det noen papirtyper som egner seg bedre til enkelte prosjekter. Derfor bør du tenke gjennom noen ting før du velger materiale, så resultatet blir best mulig og du ikke gjør for mange bomkjøp.

Forskjellige typer papir og kartong

Hvis du eksperimenterer litt med hobbyen din finner du raskt ut at papir i forskjellige tykkelser og kvaliteter passer til ulike formål. Skal du lage innbydelser, gratulasjonskort, bordkort eller konvolutter passer det med litt tykkere og stivere ark. Stiv kartong og papp i ulike tykkelser passer perfekt til å lage både kort, julepynt og bordpynt. Vanlig hvitt og glatt papir som du bruker til printeren blir gjerne for tynt og kan være vanskelig å jobbe med. Men printerpapir i forskjellige farger kan du derimot gjerne bruke til å dekorere kortet, for eksempel ved å klippe ut former og figurer. Mønstret innpakningspapir, silkepapir og kreppapir i forskjellige farger egner seg også veldig godt til å dekorere kort eller lage de siste fine detaljene på julenissen, englene eller borddekorasjonene.

Velg rette farger og struktur

Det finnes så mye flott papir og kartong med forskjellig struktur og alle regnbuens farger at det er lett å gå amok i butikken. Om du velger en matt overflate, blank overflate eller ruglete overflate har mye å si for sluttresultatet. Ikke minst må du bestemme deg for om du skal kjøpe hvitt eller grått papir eller kartong som du farger og pynter selv, eller om du tar utgangspunkt i noen spennende mønstre og farger og bare lager de siste detaljene. Før du velger ut papir og kartong er det lurt å gjøre seg noen tanker om hvilken anledning du skal bruke dekorasjonen eller kortet. Skal du for eksempel lage julekort og julepynt passer det med farger som rødt, grønt, brunt, gull og sølv. I en konfirmasjon eller dåp passer det bedre med lyse pastellfarger, og skal du ordne borddekorasjonene til nyttårsbordet passer det med glitter og sterke skinnende farger. Du kan selvfølgelig velge akkurat det du vil, men det ser ofte bedre og mer gjennomført ut når fargene og mønstrene matcher hverandre. Passer det i tillegg til temaet, stilen og sesongen blir det et flott resultat som ikke går i glemmeboken hos gjestene.

Slipp fantasien løs

Når du vet hva du skal lage og hvilke materialer du har som utgangspunkt gjenstår den morsomste delen – pyntingen! Her er det bare å slippe fantasien og kreativiteten løs med farger og andre dekorartikler. Det er helt opp til deg om du vil holde deg til de tradisjonelle fargene og detaljene som passer til sesongen eller anledningen, eller om du vil lage noe helt unikt og kontroversielt. Kort, konvolutter og bursdagskroner pynter du enkelt med klistremerker, stempelputer, perler og fargesprayer. Detaljene til julepynten lager du med farget glanspapir, kreppapir og glittersprayer. På bryllupsinvitasjonene kan du feste perler og blonder og lage matchende konvolutter og bordkort. Glimmer Mist, Shimmerz og Blingz og Spellbinders er bare noen av produktene du får kjøpt i hobbybutikker og ulike nettbutikker som gjør det enkelt og morsomt å lage noe du er skikkelig stolt av, uansett erfaring og ambisjoner.