Slik får du et bra resultat med stempelputer

Stempelputer for enhver anledning

Hvis du har scrapping eller papirkunst som hobby har du garantert oppdaget stempelputer. Stempelputer er et veldig nyttig verktøy for alle som liker å lage ting av papir og kartong. De passer utmerket til å dekorere fotoalbum, julepynt, borddekorasjoner, kort og konvolutter med. I hobbybutikkene kan du kjøpe stempelputer og blekk i mange varianter. Noen har ferdige ord og setninger i kule skrifttyper, som «gratulerer med dagen» og «god jul». Disse stempelputene er perfekte til hjemmelagde kort og konvolutter med en personlig og kul touch. Det finnes også stempelputer med enkle bokstaver så du kan stemple navn eller spesielle uttrykk. Og ikke minst finnes det stempelputer med søte og kule figurer og symboler som passer til forskjellige anledninger. Det kan være alt fra små hjerter og sommerfugler du kan trykke rundt kanten på kortet og konvolutten, til store figurer som blir selve hovedmotivet.

Gode produkter gir et jevnt resultat

I hobbybutikkene og nettbutikkene er det veldig mange forskjellige typer stempelputer og ink, eller blekk, å velge mellom. For å få et fint og jevnt resultat er det viktig at du bruker gode produkter. Hva slags type papir eller annet materiale du velger har også noe å si for hvilken type blekk som fungerer best. De to vanligste blekktypene er Dye ink og Pigment ink. Dye ink er et vannbasert blekk med litt transparente farger som tørker fort. Disse fargene er sensitive for lys og kan falme etter en stund. Pigment ink er et oljebasert blekk. Det bruker lengre tid på å tørke, men fargene holder seg sterke og fine lengre uten å falme. Pigment ink gir ofte et veldig fint og glatt resultat. En annen fordel er at fargene ikke sklir inn i hverandre når du bruker flere farger sammen. Men på glatte og glossy papirtyper sitter ikke denne blekktypen så bra. Velg heller en vannbasert type eller en hybrid. Det finnes mange blandinger av vannbasert og pigmentbasert blekk, som Hybrid ink, Chalk ink, Solvent og Watermark ink. Chalk ink gir et trendy og kalkaktig resultat, Watermark en litt mer gjennomsiktig kulør og Solvent fungerer veldig fint på glatte overflater.

Slik får du et bra resultat

Mange tror at stempling er det enkleste i verden og en snarvei til et fint resultat. Du trykker bare stempelputen i blekk og deretter på papir eller kartong, og vips, så har du et ferdig kunstverk, ikke sant? Men hvis du bruker dårlige produkter eller ikke har teknikken helt inne, hender det ganske ofte at resultatet ikke blir helt slik du så for deg. Hvis du stempler for første gang eller har kjøpt en ny stempelpute er det lurt å teste den ut først på et kladdeark, så du ser hvordan resultatet blir. Hvis stemplene dine alltid blir ujevne kan det være en feilproduksjon på stempelet. Prøv en annen type og se om resultatet blir bedre. Noen ganger hjelper det å legge stempelet på noe mykt, som en musematte eller et mykt håndkle. Når du skal stemple begynner du med å feste stempelet på en akrylkloss eller en stempelpresse. Velg hvilket stempel du vil bruke og press det forsiktig ned på stempelputen. Pass på at du får blekket jevnt fordelt utover hele stempelet. Deretter trykker du stempelet ned på papir, kartong eller annet underlag. Det viktig at du setter stempelet rett ned på underlaget med et fast trykk så det ikke glir utover og får ujevne kanter. De første gangene kan det være lurt å gjøre dette stående så du får ordentlig teken på det. Så er det bare å finne frem Glimmer Mist, Shimmerz og Blingz, Spellbinders og andre dekormaterialer og legge siste hånd på verket.