Slik lager du fine kort og konvolutter

Du trenger ikke være profesjonell designer for å lage stilige kort og konvolutter. Å lage ting med papir og kartong har blitt en populær hobby de siste årene etter at scrapbooking og hobbykunst virkelig fikk vind i seilene. Dermed finnes det veldig mange nyttige og morsomme produkter du kan bruke for å sette farge og «bling» på kortet og konvolutten. Det har aldri vært enklere å skape et fint, morsomt og omtenksomt kort. Et hjemmelaget kort med en personlig touch blir garantert tatt vare på av bursdagsbarnet, brudeparet, konfirmanten eller de nybakte foreldrene. Og en invitasjon eller et bordkort som er designet med omhu kan være den lille ekstra detaljen som binder sammen festtemaet.

La kortet passe til personen

Det er mange ting å tenke på når du skal lage perfekte kort og konvolutter. For det første bør designet, fargene og temaet passe til anledningen. Et julekort har sine farger og motiver, mens et konfirmasjonskort vil ha en helt annen stil. Kortet bør også passe til personen som skal få det. Har han eller hun noen spesielle interesser, favoritter, eller kanskje en hobby du kan integrere i kortet? Det kan være en spesiell farge, stil, interesse eller et tema personen er glad i. Eller det kan være et dyr, filmtema, tidsepoke eller en tegneseriefigur. Legg gjerne også litt omtanke i teksten og skriv noe mer personlig enn «Gratulerer med dagen!». Klarer du å få teksten, kortet, personen og anledningen til å passe sammen gir kortet ditt garantert suksess.

Bruk tid på å designe kortet

Sett deg ned i fred og ro og planlegg hvordan kortet skal se ut. Tenk gjennom hva du skal skrive, hvilke farger du skal bruke og hvordan layouten og størrelsen skal være. Du kan kjøpe ferdige hvite kort som du pynter og skriver teksten rett inn i, eller du kan gå grundigere til verks og lage hele kortet fra scratch. I så fall begynner du med å velge hva slags papir eller kartong du vil bruke. I utgangspunktet kan du bruke nesten alt av papir du har tilgjengelig, men det kan være lettere å jobbe med en litt stivere type som kartong eller tykke ark. Klipp til kortet i den størrelsen og formen du ønsker. Når du skal pynte kortet kan du bruke alt fra enkle fargeblyanter til produkter du får kjøpt i hobbybutikker og nettbutikker, som Shimmerz og Blingz, Spellbinders, Glimmer Mist og stempelputer med forskjellige farger, motiver og mønstre. Det finnes også stempelputer med bokstaver så du kan stemple på teksten i kortet eller på konvolutten.

Slik lager du konvolutter

Det er ikke så vanskelig å lage konvoluttene selv. Bruk et litt stivere A4-ark som du deler i to og bretter. På nettet finnes det mange instruksjonsvideoer som viser deg hvordan du kan brette helt enkle konvolutter, eller mer fancy varianter. Start med hvite ark, fargeark eller mønsterark som passer sammen med kortet, temaet og anledningen. Du kan selvfølgelig også kjøpe helt vanlige hvite konvolutter som du dekorerer. I hobbybutikkene finnes det mange hjelpemidler som setter farge og stil på konvoluttene dine, som Shimmerz og Blingz, Spellbinders, Glimmer Mist, stempelputer, sløyfer, tråder og glitterlim. Du kan også gjøre det helt enkelt og bruke ting du har tilgjengelig i huset. Bruk tusj eller fargeblyanter til å tegne og fargelegge, lag border, symboler og mønstre. Klipp ut bilder fra magasiner som du limer på konvolutten, sett på klistremerker, sløyfer eller fest små tøyblomster og andre ferdige dekorasjoner på konvolutten med lim eller dobbeltsidig teip. Uansett hvor vanskelig eller enkelt du gjør det vil et personlig og matchende kort og konvolutt garantert bli satt pris på og husket av mottakeren.